La Meteorologia és la ciència que estudia l'atmosfera i els fenòmens que hi tenen lloc. El seu nom deriva del grec "Meteros" (suspès a l'aire) i "Logos" (tractat). Freqüentment, es confon la Meteorologia amb una de les seves branques: la predicció del temps. Encara que aquesta part de la Meteorologia és molt important i, de vegades, és l'única que interessa a un ampli sector de la població, el camp de la Meteorologia és molt més ampli, ja que ha d'explicar, mitjançant les lleis de la Física, un gran nombre de fenòmens que s'esdevenen a l'atmosfera, com per exemple; per què hi ha canvis de temps, per què es formen els núvols, es produeixen precipitacions, boires, vents, rosades, tempestes, etc.
Sovint, i és encara un error més greu, es confon la Meteorologia amb la Climatologia, que estudia les condicions meteorològiques mitjanes per a llargs períodes de temps (més de 30 anys) a les diferents regions geogràfiques. Així, és evident que el clima del desert del Sahara és sec i càlid, encara que un dia determinat pugui ploure i fer fred. Així doncs, són incorrectes les expressions tan freqüents com:"El clima d'ahir al matí va ser...", on en comptes de "clima" s'hauria de dir "temps".
Tot i que la Meteorologia és relativament recent, deixant de banda la innata preocupació de l'home pel temps atmosfèric, es pot afirmar que la Meteorologia va néixer com a ciència a mitjans del segle passat. Des d'aleshores el seu desenvolupament ha estat espectacular. Conscients de la seva importància, els països hi dediquen cada vegada més recursos humans, tècnics i econòmics.
A Catalunya, l'any 1921, el doctor Eduard Fontserè i Riba (1870-1970) va crear el Servei Meteorològic de Catalunya, sota la dependència científica de l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest Servei consistia inicialment en una oficina central encarregada de coordinar les dades procedents tant dels observadors voluntaris com de les informacions de l'Estat espanyol i internacionals rebudes a través de la telegrafia sense fils. Des de l'any 1922, els membres del Servei Meteorològic elaboraven una previsió diària del temps, que es donava a conèixer en els edificis públics de Barcelona i als locutoris de la xarxa telefònica de la Mancomunitat de Catalunya.
Actualment Catalunya compta amb una xarxa meteorològica XMET que està integrada per 48 estacions meteorològiques automàtiques connectades en temps real via satèl·lit Hispasat, una estació de radiosondatge que realitza 2 llançaments cada dia (a les 12:00 i a les 0:00 h UTC) des del terrat de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, i d'un radar meteorològic instal·lat al cim de Puig Bernat (626 m), a Vallirana (Baix Llobregat).
Part d'aquest text ha estat extret del llibre "Plou i fa sol"